Koll på järnbrist

Vi fortsätter frågestunden som pågått i några veckor nu. Det handlar, precis som förut, om järnbrist och jag kommer systematiskt att gå igenom era frågor – en efter en. Med andra ord: Inget nytt under solen, som man säger. Nu kör vi:

Vad är symtomen?

Järnbrist kan visa sig på en rad olika sätt. Det är till att börja med väldigt vanligt att man känner en trötthet som inte riktigt går att härleda. När jag säger härleda menar jag att den inte riktigt kommer sig av en förklarlig anledning – så som exempelvis dålig sömn under ett par nätter.

Ett annat vanligt tecken på järnbrist är att man känner sig yr och kanske till och med andfådd. Det känns helt enkelt som att kroppen inte riktigt hänger med. Som att man inte riktigt orkar samma saker som man brukar. Detta kan förstås vara tecken på många andra saker än just järnbrist. Man ska komma ihåg att symtomen kan bero på underliggande sjukdom. Man ska också komma ihåg att det nästan alltid är dessa symtom som visar sig då man har brist på någonting – och här är järnbrist alltså inget undantag.

Vidare kan järnbrist orsaka att man upplever hjärtklappning eller att man får ont i huvudet. Även dessa symtom kan naturligtvis vara tecken på annat. Järnbrist är vanligt och om man upplever dessa tecken under en tid bör man söka läkare för att få svar. I jämförelse med många andra brister är det förhållandevis enkelt att göra något åt.

Hur många lider av järnbrist?

Det vågar jag faktiskt inte svara på. Jag har absolut ingen aning. Min magkänsla säger att det i alla fall är många. Många människor lider av järnbrist och många människor ges också tips för hur de kan bättra på sina värden. Det är oerhört vanligt och den som lider av det ska inte känna sig unik på något sätt.

Varför vet du så mycket om järnbrist?

Högst relevant fråga. Jag har arbetat inom vården under lång tid och då snappat upp en hel del. Det är primärt därför jag känner att jag kan uttala mig om ämnet.

Låter det rimligt? Och har ni fler frågor? Ställ dem i så fall!

Facebook
Twitter
Pinterest
Reddit
Shape